Pavlova med pasjonsfrukt

Pavlova - STYLE NOTESI går var det Eurovision-finale ­‑ årets TV-høydepunkt for min del. Så da disket jeg opp med pavlova til festen. Pavlova har blitt en moderne klassiker som mange setter pris på, særlig i vår- og sommermånedene. Jeg synes ofte det kan bli i søteste laget med bare marengs og krem, derfor har jeg laget en variant med et lag pasjonsfruktkrem/-curd i midten. Den gir en frisk og deilig smak til kaken.

Det nærmer seg 17.mai, og dette er ei kake som egner seg godt til årets store festdag. Du kan nemlig lage ferdig både marengsbunnen, pasjonsfruktkremen og den franske vaniljekremen kvelden i forveien. Oppbevar da marengsen i ovnen med et kjøkkenhåndkle over. Så gjenstår bare å piske krem og montere kaken med friske bær på toppen. En annen fordel er at kaken ikke inneholder hvetemel, så den kan spises av gjester med glutenallergi. Jeg pleier også å bruke laktosefrie produkter; ingen merker forskjell, og flere kan spise den.

Jeg har hentet inspirasjon fra ulike oppskrifter og satt dem sammen. Her kommer oppskriftene som tilslutt utgjør en deilig pavlova:

Marengsbunn:
● 6 egg
● 4 dl sukker (evt mindre)
1 ts vaniljesukker
2 ts hvitvinseddik
Forvarm ovnen til 250℃. Pass på at du har en helt ren bolle før du starter, ellers blir ikke marengsen stiv. For sikkerhetsskyld kan du gni bollen med sitron, for å unngå at det er fettrester igjen. Stivpisk eggehvitene – pass på at du ikke får med noe av det gule (plommen). Tilsett sukker og vaniljesukker litt etter litt under visping. Tilsett også hvitvinseddik. Marengsen er klar når du har fått en tykk, blank masse, og du kan snu bollen på hode uten at marengsen faller ut.
Tegn en sirkel på et bakepapir (ca 26 cm i diameter), og forsøk å fylle sirkelen med marengs. Litt ujevnheter gir bare en rustikk look. Og du kan såklart lage hvilken form du ønsker. Sett kaka på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 100℃. Stek i 1 time. Ferdig bunn skal være crispy på utsiden og seig inni.

Pasjonsfruktkrem:
8 pasjonsfrukt
150g sukker
4 eggeplommer
Visp sammen sukker, eggeplommer og pasjonsfruktkjøttet i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp på svak varme mens du rører konstant. Kok den god og tykk, men pass godt på. Finn frem ei sil og press blandinga gjennom den slik at du får ut alle steinene. Avkjøl.

Fransk vaniljekrem:
1 vaniljestang
5 dl (laktosefri) melk
75 g sukker
40 g maizenna
4 eggeplommer
Del vaniljestanga i to og skrap ut frøene. Varm opp melka med vaniljefrøene. Visp sammen eggeplommer, sukker og maizena til ei jevn blanding. Hell i den varme melka mens du visper. Hell så blandinga tilbake i kasserollen og varm opp under konstant røring til massen tykner. Dette er en helt fantastisk vaniljekrem som også er nydelig alene til friske bær.

Krem:
3 dl (laktosefri) kremfløte
1 ss sukker
Bland sammen og visp til krem.

Montering:
Bre pasjonsfruktkremen over marengsen. Påfør så et lag vaniljekrem og ha fløtekremen på toppen, evt. bland vaniljekremen og fløtekremen sammen og bre det over kaka. Avslutt med friske bringebær og jordbær på toppen. Yummy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s