Melodi – not so Grand – Prix

Doughnuts og disco - STYLE NOTES

Dere som kjenner meg vet at jeg er eurovision-entusiast. Det går mot vår og sirkuset er offisielt igang. I går var det norsk finale og parallelt skulle Sverige finne sin vinner. Söta bror hadde sendetid 1 time før oss, så vi startet kvelden på SVT1. For et show! Melodifestivalen er stort i Sverige, og i flere uker har de ladet opp med store, direktesendte delfinaler og landet på 12 finalister. Mange potensielle vinnere, fullsatt arena, Skam-parodi og høy glamfaktor. Så slår vi over på NRK. Snakk om nedtur!! Føltes som et opptak fra 1996.

Vi har én finale! Rekordmange innsendte bidrag (over 1000 stk), rigging i Spektrum i 5 dager, alle kostymene har vært hemmelige m.m. Alt burde ligge til rette for et spektakulært show med 10 mulige vinnere til den europeiske finalen. Og så er dette det vi leverer i beste sendetid på lørdagskvelden? Delvis utdaterte artister, høy harryfaktor på sceneantrekk og styling, barne-TV-humor og kleine, påtvugne appeller fra artistenes venner. Ingen WOW-faktor. Null, nada.

Greit, grand prix og eurovision er et sirkus og humor er essensielt. Men det handler om å gå inn i oppgaven med stolthet og respekt for tradisjonen og rammene rundt årets mest glitrende arrangement. I stedet satt jeg med en følelse av «jada, neida, vi vet jo grand prix ikke er så kult, men – hø hø – det skal vel bli et bra show detta». Hva skjedde med å ha litt ryggrad, litt snert, litt stil?

Ja, jeg er kanskje i overkant engasjert i et «uviktig» tema med tanke på alt som skjer i verden i dag. Men det er viktig. Eurovision har vært, og er en arena der Europa skal møtes i fred til vennlig kamp og kulturutveksling. Det er et positivt samlingspunkt – på samme måte som fotball-EM eller andre sportsmesterskap. I mine øyne har det aldri vært viktigere.

Så tilbake til MGP. Første prioritet må være å ha fokus på den internasjonale finalen hele tida. Tankegangen om at vi må ha en countrylåt, et danseband, en poplåt, osv. for å fenge norske TV-tittere er så feilslått. Ja, vi trenger variasjon i låtene, men alle må være potensielle eurovisionlåter. Det er Europa vi skal vinne, ikke bygdefesten. Aserbajdsjan driter i om Rune Rudberg er en folkekjær artist her, eller om Kristian Valen har humoristisk talent. Sorry!

Heldigvis fikk vi en verdig vinner i går. Årets mest moderne låt, representanter for EDM-bølgen som Norge hevder seg i på verdensbasis. Dyktig vokalist og fengende låt. Ønsker dem all lykke i Kiev i mai.

Til MGP-produksjonen er det bare å si: «Look to Sweden!»

En liten funfact tilslutt: Låt nr. 04 vant i både den norske, svenske og danske finalen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s